Činohra DJZ uvedie v obnovenej premiére komédiu Pohreb

07.06.2004 Celý región

Ekonomické a umelecké dôvody viedli vedenie Divadla Jonáša Záborského (DJZ) v Prešove k tomu, že sa rozhodlo obnoviť premiéru komédie Pohreb slovenského auto...
Ekonomické a umelecké dôvody viedli vedenie Divadla Jonáša Záborského (DJZ) v Prešove k tomu, že sa rozhodlo obnoviť premiéru komédie Pohreb slovenského autora a režiséra Ivana Holuba. Po jej prvom uvedení činoherným súborom DJZ vo februári 1997 a po bezmála 70 reprízach, zaradí sa titul do repertoáru súboru opäť v piatok 4. júna.

Holub na tlačovej konferencii po verejnej generálke 3. júna konštatoval, že jeho satirická hra na tému mamonárstva s odstupom rokov získala ešte viac na aktuálnosti. Ako priznal, to ho aj teší, aj neteší. Nové naštudovanie využilo starú scénu Vlada Čapa a pridržiava sa pôvodnej koncepcie. Režiséra, ktorý bol v 90. rokoch v internom stave DJZ, v tejto súvislosti potešilo, s akou vervou súbor na premiére pracoval. Holub opätovne pochválil Kvetu a Jozefa Stražanovcov, ktorí hrali aj pred siedmimi rokmi. Jednou z nových tvárí je František Javorský. Na druhej strane Holuba mrzí, že súbor nemá doplnené stavy, chýbajú mu hlavne členovia v strednom veku.
Riaditeľ DJZ Pavol Kovaľ k tomu poznamenal, že k 1. júnu t. r. dočasne poveril vedením súboru herečku Zuzanu Kúšikovú a odvolal z tejto funkcie režiséra Valentína Kozmenka-Delindeho, čím vyhovel petícii členov súboru.
Na margo opätovného zaradenia Pohrebu do repertoáru poznamenal, že je aj dôsledkom toho, že zriaďovateľ DJZ - Prešovský samosprávny kraj - znížil objem príspevku na tento rok o dva milióny Sk. Pohreb má byť však základom novej koncepcie, ktorú chce vedenie DJZ realizovať od novej divadelnej sezóny a v nej sa viac zamerať na zájazdové aktivity.

(jj)
 

Vyberte región